Kinderopvang natuurlijk

Heemhuys Rozemarijne start met BSO

Het idee om kinderen, die na haar Heemhuys naar school gaan, nog wat langer de veilige plek van Heemhuys te bieden, was bij Tine van der Meer snel geboren. Het traject om dit via de gemeente te formaliseren, is iets omslachtiger. Sinds 1 januari regelt de GGD in Hilversum de aanmeldingen en daarom moet Tine voor een BSO bij haar kinderdagverblijf een hele nieuwe aanvraag doen.

De vraag van de ouders of hun kind, als dit vier is, na school nog een paar uurtjes bij Heemhuys Rozemarijne mag komen, werd aan Tine van der Meer steeds vaker gesteld. ‘Vanaf 10 april gaat er een meisje uit mijn Heemhuys naar school en ik heb nog twee plekjes over. Ik ben inmiddels 64 en werk hooguit nog tweeëneenhalf jaar. Daarom wil ik geen baby’s meer aannemen. Op het moment dat ik met pensioen ga, zijn die baby’s twee jaar en zouden ze naar een andere opvang moeten. Dat vind ik een te grote overgang.’

Ook de overgang van Heemhuys Rozemarijne naar school is voor de kinderen een grote stap. ‘Veel kinderen komen na school nog wel eens spelen en ik hoorde van ouders dat hun zoontje, die onlangs naar school is gegaan, na drie dagen school al vroeg: ‘Ga ik nou nooit meer naar Tine?’ Zijn oudere zusje, die vroeger ook bij mij in het Heemhuys kwam, gaat naar een BSO waar kinderen van vier scholen tegelijk komen. Een ervaring die ze zelf heel treffend omschrijft. ‘Waar ik kijk, ik zie alleen maar mensen. Overal waar ik kijk, zie ik mensen.”

Juist doordat school voor vierjarigen zo druk is, kan Heemhuys een veilige plek zijn om naar terug te keren volgens Tine. ‘ De kinderen kunnen hier weer helemaal tot zichzelf komen. Ze komen hier in hun vrije tijd. Daarom staat ruimte voor vrije keuze en vrij spel voorop. Soms is het al genoeg als ze kunnen tekenen, met een boekje op de bank zitten of als ze met de kleine kinderen mogen spelen. Willen ze graag iets ondernemen, dan kunnen we koekjes bakken of naar de hei gaan. En op zolder heb ik genoeg knutselmateriaal liggen om droog of nat wol te vilten. Dat is vooral voor kinderen van vier jaar en ouder heel leuk om te doen. ‘

Op het moment heeft Tine haar aanvraag voor een BSO naar de GGD gestuurd. Het voordeel is dat ze voor haar kinderdagverblijf recent nog een controle van de GGD heeft gehad. ‘Die mevrouw is hier een uurtje geweest om het pedagogisch beleid te beoordelen en heeft in anderhalf A4tje zo lovend over mij geschreven. Dat was echt een verademing. Ik ben vroeger leerkracht in het basisonderwijs geweest. Daarom verwacht ik ook niet dat het opstarten van een BSO een probleem zal zijn.’

Heemhuys

Kinderopvang natuurlijk

Bolderweg 1

1332 AX Almere

T. 0570 – 51 77 48

E. info@heemhuys.nl