Kinderopvang natuurlijk

Locaties Heemhuysen

Nieuwvliet Heemhuys Het Zandkasteel

Leontien Dieleman
Dorpsstraat 15
4504 AE Nieuwvliet
T: 06-46055497
E: hetzandkasteel@heemhuys.nl
W: www.heemhuys.nl

Klachtenvrij 2022 

Register kinderdagverblijf: 220413101
Register buitenschoolse opvang: 306515441

Openingsdagen:
maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Pedagogische kwalificaties:
SPW-4 & HBO

Vlakbij zee ligt in het dorpje Nieuwvliet Heemhuys Het Zandkasteel van Leontien Dieleman. Op anderhalve kilometer van het brede Zeeuwse zandstrand. Vlakbij huis zijn er een ruime tuin, een groot terras, een zandbak en een dierenweide vol cavia’s, konijnen, kippen en eendjes. Een plek waar kinderen ‘met al hun zintuigen de natuur kunnen beleven’. Leontien: ‘Voor mij is gevoel en liefde voor de natuur heel belangrijk. Ik wil met aandacht de kleine dingen beleven en met een open hart naar de wereld kijken. Het hele jaar rond. Dat geef ik de kinderen van mijn Heemhuys graag mee.’ De kinderen van het KDV en BSO spelen samen in een combinatie groep, als een groot gezin leren we van elkaar.

                                                                     

Eigen kasteel
Leontien heeft samen met haar man en hun twee kinderen het grote huis waarin ze wonen opgeknapt en prachtig ingericht. Geheel in stijl met antieke oude Franse elementen. Een gedeelte van het huis is in gebruik als Heemhuys, zodat er alle ruimte is voor de kinderen en de twee vaste leidsters. ‘We zullen veel buiten zijn, maar hebben ook binnen onder meer twee speelkamers. In de ene kamer kunnen de kinderen lekker met verf kliederen en creatief zijn. De andere kamer is er om voor te lezen of in alle rust met het keukentje en ander speelgoed te spelen.’ Leontien brengt in haar Heemhuys ruim tien jaar ervaring in de gehandicaptenzorg mee. Ze leidde vele uren de creatieve begeleiding. ‘Creativiteit is voor mij heel belangrijk en mijn liefde daarvoor komt terug in mijn Heemhuys. Ik wil zoveel mogelijk alle zintuigen aanspreken.‘ In de kleinschalige opzet van Heemhuys ziet Leontien de mogelijkheid elk kind rust en kwaliteit daarin te bieden. ‘Wij hebben hier in Zeeland ons eigen kasteel gebouwd, waar ik de kinderen de mogelijkheid wil geven hun eigen zandkasteel te bouwen. Dat is een luxe die elk kind verdient.

Klik hier voor het inspectierapport KDV
Klik hier voor het inspectierapport BSO

10 jarig bestaan kinderopvang ‘heemhuys het Zandkasteel’ in Nieuwvliet

Kinderopvang ‘Heemhuys het Zandkasteel’ in Nieuwvliet bestaat dit jaar 10 jaar. Volop reden voor een feestje en dat werd dan ook gevierd op zaterdag 24 juli. Alle ouders en kinderen (door corona maatregelen een beperkte groep) die regelmatig te gast zijn bij Leontien De Clerck –Dieleman, die in 2011 het Zandkasteel startte, waren uitgenodigd.

In de bloemrijke tuin die vol in bloei stond kon men elkaar ontmoeten om het 10-jarig bestaan te vieren. “We hebben er een heus feest van gemaakt! Er stond onder andere een draaimolen, een heleboel trapfietsen en een grote bak met stoepkrijt om ons nieuwe speelplein te versieren. Waar ik zo blij van word, is dat ik een bijzonder uniek cadeau heb kunnen regelen voor deze dag, namelijk: live muziek van harpiste Karlien Mechteld, die helemaal uit Deventer voor ons is komen spelen! In die hele fijne sfeer kunnen de kinderen met de klanken van een harp volop genieten. Er heerste zo’n prettige liefdevolle, ontspannen sfeer door de mooie harp muziek van prinses Mech. De kinderen hebben tegen de harp mogen zitten en zo voelde je de trillingen en de prachtige klanken. Zo mooi te zien hoe ontspannen de kinderen dit beleefden. Het hele kinderdagcentrum en de tuin waren versierd. In de boom hebben we voor de kinderen als extra cadeau rozenkwartssteentjes gehangen. En voor de kipjes en de dieren in de wei was het ook feest. Die kregen samen met de zandkabouter even een feestkroon op! De kinderen hadden eerder de week vlinder steentjes geverfd met vleugeltjes er op. Deze vlindertjes waren verstopt in de hele tuin waardoor ze enthousiast gingen zoeken. Met ons vlinderproject zijn er precies op deze dag “10 vlindertjes koolwitjes geboren’ Hoe bijzonder is dit?! In gezelschap en prachtige harp muziek hebben we de vlindertjes symbolisch vrij gelaten. Dit was een wonderlijk moment. Echt genieten met iedereen klein en groot, mijn hart liep over. Wat een liefde, plezier, ontmoeten met elkaar. Om na deze dag nog te kunnen nagenieten hebben we onszelf ook een cadeau gedaan: een heel nieuwe traptrekker met attributen zodat de kinderen lekker heen en weer kunnen fietsen door te tuin en waarmee ze zelfs het gras kunnen besproeien als een heuse boer die zijn land water geeft”. In 2001 begon Leontien met de verbouwing van de garage tot speelkamer en de ruimte die voorzien was om badkamer te worden werd ineens een kinderslaapkamer.

Vlinders, insecten en zand!
Tijdens de verbouwing begon ze met een interne opleiding kinderopvang bij de landelijke franchise organisatie Heemhuys, welke ondernemers ondersteunt in kleinschalige antroposofische kinderopvang. `Het leuke was dat deze opleiding werd georganiseerd in mijn eigen woning, waardoor andere ondernemers toen van over heel het land naar Nieuwvliet kwamen om deze opleiding samen te volgen! Al snel kreeg ik het allereerste geboortekaartje van mijn eerste ‘Zandkasteel-kindje’ wat aangemeld was. Ik weet nog goed dat ik dat heel bijzonder vond en dat gaf me een extra dosis motivatie om zo snel mogelijk te openen. Graag begeleid ik vanuit de voetsporen van het kind. Die bepaalt wat het nodig heeft en hoe ik daar in kan helpen om te groeien. We zijn nu 10 jaar bezig en ik heb ondertussen 1 medewerker vast in dienst. Dat is Manon en Katty is extra ter ondersteuning. Daarnaast helpt al 9 jaar wekelijks de trouwe medewerkster Anneke via het jobcoach project van Stichting Tragel, wat ik zelf altijd al als een heel fijne samenwerking beschouw. Die vaste gezichten zorgen voor rust en vertrouwen bij de kinderen, iets wat ik ontzettend belangrijk vind. Ik ben erg gefocust op de waarde van het kind en het ontdekken van zichzelf, de natuur, buiten spelen en gezonde biologische voeding. We duiken dan ook regelmatig de natuur in met de kleintjes en beleven telkens weer bijzondere avonturen. Ik ben zelf altijd al een buitenmens geweest en zie dat de kinderen openbloeien als ze buiten zijn in de natuur in plaats van achter een scherm te zitten: slakjes en allerlei insecten ontdekken, zomerbloemen ruiken, krijten, met modder en water spelen, niets blijft droog. Wij kijken alvast uit naar wat de toekomst ons nog allemaal zal brengen en welke nieuwe kindjes er nog zullen opgroeien in ons Zandkasteel”.

Carlo Ultee

Contactformulier

3 + 10 =

Heemhuys

Kinderopvang natuurlijk